mandag 13. juni 2011

Demokratiets fall i Bergen bystyre

I morgen behandler foretningsutvalget kjøreplanen for det siste bystyremøtet før valget, 20. juni 2011. På dette møtet er det i følge fremlagt kjøreplan 47 ordinære saker. Muntlige spørsmål og interpellasjoner kommer i tillegg.

For å komme i havn på tilmålt tid, foreslår bystyredirektøren å fordele taletiden etter partistørrelse. Det minste partiet, Pensjonistpartiet er tilgodesett med 15 minutter på 47 saker, eller 20 sekunder pr sak. Senterpartiet har fått 5 minutter mer, dvs. 20 minutt totalt, eller 25 sekunder pr sak. Det største partiet, Høyre har fått 140 minutter, dvs. nesten 2 minutter og 58 sekunder pr. sak.

For de minste partiene vil det bli umulig å få lagt frem sitt syn på sakene. Og det på for demokratiet ett av de viktigste møtene før valget. Rett nok kan ikke ordføreren nekte en representant å fremsette sitt forslag til votering, men det vil bli vanskelig å føre en dertil passende argumentasjon for forslaget.

De 3 byrådspartiene (inkl to ekskluderte fra Frp) har totalt fått 280 minutter, eller 6 minutter og 10 sekunder pr sak. Tilsvarende har opposisjonen fått 250 minutter, eller 5 minutter og 19 sekunder pr sak. Dette viser tydelig at byrådet og dets partier kommer til å tjene på at kjøreplanen leggs opp slik.

Meningsløst å legge frem alternative budsjetter?

På det samme bystyremøtet kommer det opp nytt forslag til byrådets fullmakter. I forslaget som byrådspartiene alene kan få flertall for, gis det byrådet fullmakt til å omdisponere midler innenfor et bredere sektorområde enn i dag. Forslaget går så langt at det åpner for at dersom byrådet ønsker å bruke mindre på barnehage og mer på skole, kan de omdisponere dette uten å spørre bystyret. Dette til tross for at det var vedtatt noe annet i bystyret.

Dette vil redusere viktigheten av det budsjettarbeidet som drives i bystyret. Om et parti foreslår og får flertall for å prioritere barnehager, kan byrådet etter egent forgodtbefinnende omdisponere dette til skole, så lenge det ligger innenfor samme nivåområdet, 01, 02, 03 osv.

Da blir det helt meningsløst å drive opposisjonspolitikk i bystyret

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar